Friday, November 15, 2013

Un pension de domnisoare - Charlotte Bronte

Un pension de domnisoare - Charlotte Bronte, editura Artemis

Este cunoscuta mai degraba sub traducerea de Profesorul ( The Professor ) si reprezinta prima carte a Charlottei.

Charlotte Bronte a scris 4 carti, cele mai multe carti dintre cele 3 surori Bronte ( Emily Bronte si Anne Bronte ), inainte de a muri la o varsta destul de tanara ( 39 de ani ). A scris sub numele de Currer Bell.

A scris :
- Profesorul ( The Professor )
- Jane Eyre
- Shirley
- Villette

Personajele sunt descrise in detaliu.
A fost in regula. Se citeste usor, nu as mai reciti-o deoarece nu este La rascruce de vanturi.
Subiectul este simplu, William Crimsworth, refuza ajutorul unchiilor sai lordul Tynedale si John Seacombe ( rudele din partea mamei ), nedorind sa devina paroh sau sa se casatoreasca cu una dintre verisoarele sale. Ramanand orfan de mic, rudele din partea mamei sale s-au ocupat de fratele sau Edward, iar la insistentele unchiului Crimsworth ( din partea tatalui ) si de William, care a fost trimis la Eton pentru 10 ani. Dupa ce si-a terminat studiile a plecat in ...shire pentru a se angaja la fabrica fratelui sau.
Din pacate relatia dintre William si Edward nu este una buna. Edward se poarta foarte urat cu William.
La o petrecere la Crimsworth Hall este invitat si William ( era ziua lui Edward si invitase toti angajatii ) . Contempland tabloul mamei sale se intalneste cu domnul Hunsden si stau de vorba. In timpul unei plimbari William ajunge din intamplare pe langa casa lui Hunsden. Acesta il invita pe William in casa sa stea de vorba.
Dupa o cearta mai mare cu Edward, William pleaca de la fabrica. Hunsden il ajuta si ii recomanda Belgia, Bruxelles si pe domnul Brown. Gaseste de lucru ca profesor la scoala de baieiti a domnului Pelet, iar dupa ceva timp este invitat ca profesor si la scoala de fete a domnisoarei Zoraide Reuter.
Se indragosteste de Zoraide ca sa afle in scurt timp ca aceasta este logodita cu domnul Pelet, pe care il credea prieten, dar care il tachina si nu-i spusese nimic despre relatia lor.
Dupa acest incident William devine mai rece cu Zoraide.
In clasa de fete de engleza ajunge si domnisoara Henri ( Frances Evans ), profesoara de dantelarie. Frances face progrese la invatat iar William este recunoscator si incearca sa o invete cat mai bine. Cu timpul incepe sa se ataseze de Frances.
Zoraide o da afara pe Frances, iar William se plimba prin oras in cautarea ei. William isi da demisia de la scoala de fete.
Intalnind-o din intamplare pe Fraces intr-un cimitir, cei doi stau de vorba si William o conduce pana acasa.
Pana la urma pleaca si de la scoala de baieti si se muta intr-o alta locuinta.
Primeste o scrisoare de la Hunsden anuntandu-l ca va veni in vizita, iar Frances il anunta intr-o scrisoare ca a primit o oferta la o scoala sa predea mai multe lectii.
Zoraide Reuter devine doamna Pelet.
Hunsden credea ca William a fost impreuna cu Zoraide si ca i-a frant inima cand s-a casatorit cu Pelet, dar pe William nu-l deranjeaza ce credea Hunsden. Hunsden il anunta ca fratele Edward a pierdut proprietatea si tot a fost vandut. William se intristeaza si intreaba de tabloul mamei. Hunsden il cumparase si il trimite dupa ce se despart.
La un moment dat cand lucrase pentru domnul Pelet il salvase de la inec pe unul dintre baieti, fiul domnului Vandenhuten. Ramanend fara servici s-a dus la Vandenhuten in seperanta ca ii va putea gasi ceva de lucru. In cateva saptamani William a gasit de lucru ca profesor la un colegiu.
Avand posibilitatea unui viitor s-a dus la Fraces sa-i spuna ca o iubeste.
Intr-o zi plimbindu-se prin oras ii vede Hunsden. A doua zi ii face o vizita lui William. Dupa ce discuta William il invita sa o cunoasca pe Fraces.
Cei doi ajuns la casa lui Frances, mica si modesta unde Hunsden si Frances se apuca si discuta despre mai multe lucruri ( diferentele dintre tari, patriotism ).
Dupa ce s-a terminat perioada de doliu dupa moartea matusii sale, Frances si cu William se casatoresc.
Dupa un an si jumatate Frances si-a facut propria ei scoala. Dupa alti 10 ani, cei doi aveau un baiat, Victor, Frances avea grija de scoala ei, cei doi se intalneau seara dupa ce terminau lectiile. din cand in cand erau vizitati sau se duceau la Vandenhuten si Hunsden ( care este tot necasatorit avand o poza cu Lucia ).



No comments:

Post a Comment