Sunday, November 17, 2013

Barbara Cartland - Parfum de trandafiri

Parfum de trandafir - Scent of roses - 1994
Am mai citit-o cand eram mica, dar am recitit-o si azi...12.02.2012...am ramas fara televizor, internet, si nu avem de ales decat intre mai multe carti...romantice...mai vechi...

Recunosc ca nu mai tineam minte despre ce era vorba...am probleme de genu...

Subiectul e dragutz...mi-a placut...
E vorba de 2 frati, James ( Jimmy ) si Nikola Tancombe si proprietatea lor King's Keep. James este obsedat de proprietate, dar nu are banii necesari pentru intretinere, de aceea se gandeste sa ia obiecte de valoare, de la rudele sale mai indepartate. Prima oara se duce impreuna cu Nikola la matusa Alice, Lady Hartley, care era foarte zgarcita. Sotul ei, Edward colectiona tablouri, dar pe matusa Alice nu o interesau asa ca erau ascunse prin camere parasite. Jimmy ia 2 tablouri, le vinde si cumpara cele necesare pentru repararea casei, dar curand raman iarasi fara bani, si trebuie sa mearga la alte rude.
Cum si banii aceia se termina, si Jimmy este invitat la marchizul de Ridgmont, si are nevoie de alte tablouri, asa ca se ducin vizita din nou la matusa Alice, si pentru a nu merge cu mana goala Jimmy ii aduce o pisicutza alba Bulgare de Nea. Desi nu se asteptau matusa Alice este foarte bucuroasa de dar. Cei 2 pleaca cu 3 tablouri, ultimul cel mai frumos pe care il vazuse Nikola, "Fecioara din gradina de trandafiri".
Marchizul, fost ofiter al cavaleriei regale este invitat de Primul Ministru, lordul Beaconsfield la Whitehall. Beaconsfield il trimite intr-o misiune secreta pana la Constantinopole pentru a verifica situatia armatei rusesti si cat de mult au inaintat.
Marchizul isi da seama dintr-o corespondenta mai veche a tatalui sau ca tablourile nu sunt ale lui Jimmy, si ii propune lui Jimmy a merge pana in Lima, sa achizitioneze niste tablouri din bisericile unor ieruziti, iar Nikola sa mearga cu el in Grecia.
Nikola ajunge in Grecia la Atena cu marchizul si se imbarca pe iahtul sau si merg spre Constantinopole.
Intr-una din seri, inainte de a ajunge la destinatie, marchizul se duce pe tarm, iar cand se intoarce pe vapor intra in camera Nikolei, si ii spune ca este urmarit. In camera intra 2 rusi. Pentru a-l salva pe marchiz Nikola se preface ( vorbind ruseste ) ca face parte din Sectia a Treia. Dupa ce cei 2 rusi pleaca si pentru ca Nikola sa nu vorbeasca ceva ce nu ar trebui marchizul o saruta.
A doua zi si in urmatoarele zile marchizul o ignora, si evita sa o privesca.
Ajunsi in Grecia o duce pe Nikola la ambasada britanica, unde cei 2 se casatoresc.
In drum spre Anglia afla dintr-un ziar ca matusa Alice a murit, dar cu cateva saptamani inainte si-a schimbat testamentul si ca si-a lasat toata averea si pe Bulgare de nea nepotului James.

No comments:

Post a Comment