Sunday, November 17, 2013

Raymond Queneau - Sfantu Asteapta

Este o carte pe care am avut ocazia sa o citesc ( multumesc Andreea ) in calatoria spre Halkidiki.
Este scrisa de Raymond Queneau, scriitor necunoscut pentru mine, acum deja il cunosc prea bine...din ce se scria despre el, se pare ca ar cam fi ceva de capul lui, nu suficient ca sa fie Dumas, Marquez, Camus, Austen, Balzac si multi altii.

Mai multe detalii despre autor le gasiti :
http://ro.wikipedia.org/wiki/Raymond_Queneau
http://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_Queneau
http://www.europalibera.org/content/article/1903942.html ( Zazie in metrou )
poze
Zazie in metrou

Sfantu Asteapta, editura Univers, coletia Cotideanul, 2006
Saint Glinglin, 1984
www.edituraunivers.ro

Am inceput sa citesc cartea. Nu intelegeam mai nimic, am terminat primul capitol, nu prea retinusem nimic. Am citit mai departe, tot la fel, am citit toata cartea, tot nu am inteles nimic, dar am vrut sa o citesc, te captizeaza, vrei sa stii ce se mai intampla, la ce se refera autorul, vrei sa intelegi ceva din ea.
Nu am inteles mare lucru, este scrisa untr-un mod original si nou, pentru mine. Autorul nu foloseste litera "x", creaza noi cuvinte, noi localitati, mituri, obiceiuri, este neobisnuita, dar captivanta in acelasi timp. Nu pot spune ca regret ca am citit-o. Ultimile 10 pagini le-am citit cu lumina care se aprinde la brigheta, ca se intunecase si doream sa stiu cum se termina.
Nu este genul meu, nu o voi reciti, nu stiu daca voi mai citi ceva de autorul respectiv este ciudata, abstracta rau de tot.

Capitolele cartii sunt structurate in 7 parti, 4 dintre ele sunt povestite de personajele principale ( Pierre, Jean, Paul, Helene, cei 4 frati ).
I Pestii - Pierre
II Primaverilul
III Piatra - Jean
IV Ruralii - Paul
V Turistii
VI Strainii - Helene
VII Sfantu Asteapta

Actiunea se petrece in principal in Urba Natala.
Unul dintre fii primarului, Pierre este trimis cu o Bursa Onorifica in Urba Straina sa invete Limba Straina, dar nu-i place. Incearca sa invete, dar este atras de pesti, de sensurile vietii, viziteaza Gradina Zoologica.
Pana la urma isi infrunta tatal si-l anunta ca a renuntat, se intoarce in Urba Natala, dar este resprins de tatal sau.

Sarbatoarea de Sfantu Asteapta presupune :
fiecare, in functie de posibilitati, pune la dispozitie vesela din portelan. Cu cat erau mai multe cu atat erai mai stimat.
Se da drumul la sarbatoare si fiecare incepe sa sparga vesela in orice mod poate.
Primarul Nabonide si le sparge singur, cu mitraliera, ceea ce supara pe localnici, dar nu prea mult.
Dupa ce se bea zaibarul ( bautura traditionala ) la taverna satului Hippolyte se manaca musarmacrapelnita ( mancarea traditionala ), se participa la Primaverilul ( nu stiu ce inseamana, daca a explicat , nu am inteles ), concurs castigat de Bonjean.

Incearca sa tina un discurs, in care sa se faca inteles, ca toata lumea sa inteleaga importanta descoperiilor sale, dar nu reuseste.

" Viata poate fi atat Tacere, Oscuritate, Imobilitate si Unitate, cat si Diversitate, Miscare, Lumina si Reinnoire, ca este atat Repaus cat si Zbucium, Pace cat si Teama "
" Si am vazut ca una dintre ele este viitorul si se cheama Glorie si ca cealalta, din trecut, se numeste Fericirea. "

Discursul lui Pierre :
" Viata are 2 aspecte...Egzista Viata in Lumina si Viata in Tenebre si in Lumina ea e dominata de Frica, iar in Tenebre de Fericire."

Suparat pe tatal sau, Pierre e hotarat sa-l omoare. Cei 3 fratii afla pana la urma ca au o sora, ascunsa de tatal lor. Se duc, il urmaresc prin Dealurile Sterpe. Primarul Nabonide cade in izvorul impietritor, unde devine o statuie. Locul sau este luat de Pierre.

Descrierea lui Helene asupra lumii este una interesanta ( cel mai abstract capitol, dpdv al meu ), ciudata, greu de inteles, dar in acelasi timp, dupa ce te obisnuiesti cu acest tip de povestire ( stil ), chiar se pare ca are un inteles, ca explica intr-o modalitate inocenta si realista.
" Strainii traiesc in cutii. Cutii asezate unele langa altele alcatuiesc un apartament. Cutii asezate unele peste altele constituie o casa ".
" Strainii care nu au asa ceva se numesc saracii. Ceilalti se numesc bogatii. Nu se intampla prea des sa-i vezi pe bogati si saraci locuind in aceeasi gramada de cutii."

Noul primar Pierre arunca dispozitivul de alungat norii, provocand o ploaie continua. Este alungat si locul sau luat de fratele sau Paul, deja casatorit cu o actrita Alis Fei. Pierre se casatoreste cu Eveline, fosta cumnata ( logodita cu Paul, inainte sa moara Nabonide tatal ).
Dupa lungi pribegii, Jean se intoarce cu sora lor Helene in Urba Natala si are un plan cum va opri ploaia.

Iar sfarsitul cartii :
Paul pleca cu Alis din Urbe, Pierre se arunca dupa statuia topita ( devenit sculptor ), Helene fuge, Jean se sacrifica, devenind noul dispozitiv de alungat norii.


Personaje :
- Pierre Nabonide
- Paul Nabonide
- Jean Nabonide
- Nabonide
- Le Busoqueux, traductorul
- Paracole si Catogan
- Choumaque, furnizorul
- Robert si Manuel Bonjean
- Bonjean tatal
- Obscar, viticultorul, unchiul
- Quefasse, gardianul public
- Zostril
- Saimpier, tinichigiul
- Eveline Le Busoqueux
- Machut
- Marquex, negustorde celofan
- Mandace, importatorul
- Rosquilly
- Sahul, factorul rural
- Dussouchel
- Alis Fei, actrita
- Helene Nabonide
- Nicomed si Nicodem ( om si paralitic )

- http://www.rebeccamohl.eu/2007/11/13/sfantu-asteapta-raymond-queneau/
- http://www.poezie.ro/index.php/article/1750849/index.html
- http://www.carti-online.com/sfantu-asteapta-p-231.html

No comments:

Post a Comment