Friday, November 15, 2013

Agnes Grey - Anne Bronte

Multumesc iYli pentru carte.

Primul roman al scriitoarei Anne Bronte a fost Agnes Grey. La fel ca surorile sale ( Emily si Charlotte ) Anne prezinta povestea la persoana intai, personajul principal fiind Agnes Grey.
Agnes este fiica preotului Richard Grey, si Alice, fiind unul dintrecei sase copii, dar doar ea si Mary, mai mare cu 5 - 6 ani supravietuisera. Mama lor fusese bogata, dar fusese dezmostenita, pentru ca il alesese ca sot pe Richard Grey. Dupa ce pierde o mare parte din economisirile sale tatal sau devine din ce in ce mai abatut. Atunci Agnes, in varsta de 19 ani, se hotaraste sa devina guvertanta. O matusa ii gaseste de lucru la familia Bloomfield la conacul Wellwood, avand grija de Tom Bloomfield ( 7 ani ), Mary Ann, Fanny ( 4 ani ) si cea mai mica Harriet avea 2 ani, fiind prea mica pentru ca Agnes sa se ocupe cu educatia ei. Cei doi copii se dovedisera a fi neascultatori si rai. Desi Agnes incerca sa-i convinga cu bine nu reusea mai niciodata sa-i faca mai atenti si sa invete. Tom era foarte rau cu animalele, iar mama sa, doamna Bloomfield isi considera copii a fi niste copii foarte cuminti si ascultatori si nu intelege cum Agnes nu putea sa ii invete sa se poarte mai bine si considera ca era vina ei ca nu putea sa-i controleze. Ajungand la varsta de 4 ani Fanny s-a alaturat fratiilor sai, dar era la fel de rea si neascultatoare.
Dupa mai putin de un an de zile Agnes este data afara de doamna Bloomfield.
Ajunsa acasa Agnes se bucura de dragostea si caldura familiei sale.
Dar nu renunta prea curand la gandul de a gasi o alta familie, mai buna. A gasit o noua slujba la familia Murray din Horton Lodge. Acolo va avea grija de 2 fete si 2 baieti mai mari.
Matilda avea 14 ani si era cam baietoasa. Rosalie era fata cea mare, 16 ani.
John ( 11 ani ) si Charles ( 10 ani ) erau baietii. Copii familei Murray erau putini mai cuminiti decat cei ai familei Bloomfield. John si mai apoi Charles au fost trimisi la scoala, astfel ca Agnes a ramas doar cu Rosalie si Matilda.
La varsta de 18 ani Rosalie se pregatea sa-si faca intrarea in lume la un bal magnific. Tot in perioada respectiva Agnes afla ca sora ei Mary se va casatori cu un preot din parohia vecina.
Agnes a plecat in vacanta de iarna acasa in perioada in care Rosalie avea balul.
Intoarsa la familia Murray cele 2 fete le impartasi noutatile. Matilda ii povesti despre iapa cea minunata, iar Rosalie despre rochia, balul si admiratorii sai.
Sir Thomas Ashby era cel mai bogat din regiune, dar urat foc, sir Henry Meltham, foarte aratos si placut, dar era fiul cel mic, tanarul Green, destul de bogat, dar fara o familie importanta si parintele Hatfield, parohul satului.
Diaconul nou, parintele Weston era bun la suflet si intelegator cu oamenii de prin sat nu ca Hatfield. Cand avea timp liber Agnes mergea in vizita fie pe la Nancy Brown fie pe la alte persoane.
Matilda si Rosalie mai mergeau si ele pe la oamenii, dar intotdeauna ii priveau de sus si se plictiseau destul de repede asa ca o trimiteau pe Agnes sa le mai duca cate ceva din ce le promisesera.
Intr-o zi plimbandu-se cu domnisoarele, Agnes ramasese in urma si a vrut sa culeaga niste flori ( primule ). Prin zona trecu si parintele Weston care il culese florile. Cei doi au mai stat de vorba pana ajunsera la domnisoarele Murray.
Rosalie incerca sa cucereasca cati mai multi admiratori inainte de a se casatori cu Thomas Ashby ( fiind cel mai bogat si avand si Ashby Park ), iar unul dintre ei era parintele Harfield. Dupa ce acesta ii marturisi ca o iubeste si o ceru in casatorie, Rosalie il refuza, iar noul pretendent deveni parintele Weston.
Timp de 2 luni Rosalie se plimba doar cu Matilda si nu au mai luat-o si pe Agnes si nici nu o mai trimiteau pe la oamenii satului.
Pana la urma Rosalie s-a casatorit cu Thomas Ashby si a plecat in luna de miere prin lume.
Tatal lui Agnes moare si aceasta impreuna cu mama sa se hotarasc sa infiinteze o scoala.
Agnes se intoarce pentru inca o luna la Horton Lodge inainte de a pleca spre statiunea balneara A.... Inainte de a place isi ia la revedere de la parintele Weston cu speranta ca-l va mai vedea vreodata.
Agnes se tot gandea la parintele Weston. Pana la urma primeste o invitatie la Ashby Park din partea Rosaliei in calitate de prietena. Rosalie nu este multumita de felul in care viata ei de familie a decurs. Intre timp devenise mama unei fetite.
Agnes afla vesti despre toata lumea si despre parintele Weston care plecase din sat in urma cu o luna.
Intoarsa in localitatea A... Agnes se plimba pe plaja unde da peste cainele ei Snap si parintele Weston. In cursul mai multor saptamani acesta o viziteaza pe Agnes si mama sa. Intr-una din zile o cere in casatorie.
Romanul este usor de citit, descrierile personajelor sunt ample. Povestea este simpla. Nu este cine stie ce, dar mi-a facut placere sa o citesc. Mai reusita mi se pare cea de-a doua carte a Annei, "Necunoscuta de la Wildfell Hall", o poveste mai ampla si mai interesanta.

Iar dintre Profesorul / Un pension de domnisoare si Agnes Grey, o prefer pe prima.

Nu este o carte reusita, dar nu am murit citind-o si chiar vreau sa citesc toate cartiile surorilor Bronte, nu numai pe cele mai cunoscute si mai bune si pe cele mai necunscute.

Pe Emily am terminat-o de mult, avand doar o carte si una foarte reusita, poate chiar cartea mea favorita, iar cu aceasta ocazie am terminat si cu Anne. Singura care a mai ramas este Charlotte, avand inca 2 carti Shiley ( o am si e maricica ) si Vilette ( tre sa o caut prin biblioteca daca o am, desi ma indoiesc ).




No comments:

Post a Comment