Monday, March 24, 2014

Cetatea Rupea - Brasov

Cetatea Rupea
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Rupea
De ceva vreme doream sa o vad.
Fusesem prin 2009 cu #CalatorInRomania, si anu trecut cu Christian Adventure, dar la Rupea nu ajunsesem.
Am incercat sa vedem si Vulcan cu biserica fortificata, dar din pacate poarta era inchisa.
Si dupa cum stiti trebuie sa gasiti persoana cu cheia, nu o gasiti = nu intrati. Nici noi nu am putut sa intram. Oricum astept sa creasca mai mare Dami si mai incercam o data si oricum eu am vazut-o cu Let's Do It Romania, nu mai stiu ce am, furam la curatat pe langa Rasnov - Paraul Rece.



http://www.rupeaturistica.ro/ este site-ul prezentat pe pancarda de la intrare.
FB https://www.facebook.com/pages/RupeaTuristicaro/160173570773449

Cetatea Rupea inainte
http://www.historia.ro/galerii-foto/cetatea-rupea

Pe drumul spre intrare, la un moment dat scrie cetatea pe stanga, dar daca o luati dreapta ajungeti la cruci ( cimitir ), ca sa zic asa, evangheliste, penticostal, ordodoxe, si parca mai era ceva, dar nu am mai retinut. Si este o poteca care ne duce in spate cetatii cum ar veni, se face dreapta si ajungem in fata la intrare.

Mi-a placut cum au amenajat, scari de urcat, banci destule, becuri, banuiesc ca lumineaza noaptea.
La intrare este casa de bilete.
10 lei pentru adult nu mi se pare mult, si 5 lei copii.
Si tot de acolo poti sa-ti iei suveniruri, multe...
- carti de joc - 2 modele, cetatii = biserici din jud Brasov sau altceva = 15 lei
- carti postale, parca 12 la nr cu Rupea, vreo 10 lei parca
- suport de pahare
- magnet de frigider cu cetatea Rupea = 5 lei bucata
Mi s-au parut destule suveniruri si destul de interesante...

Mi-a placut cum au renovat, a iesit bine. Nu conteaza chiar asa de mult sa pastram pietrele originale, de fapt la noi nu se pot pastra,. Mi-a adus aminte de cetatea Deva, si ea in renovare.
Mai trebuie sa puna un magazin cu bautura, si covrigi, potae o terasa, restaurant.
Sunt niste scaune si mese, unde se afla si toaleta, deci s-ar putea pe timpul verii sa apara ceva, nu stiu...tot acolo avem o bidon mare cu apa si pahare, si toaleta, si bineinteles cartea cu semnaturi. Nu am putut sa ma abtin, am scris si eu cate ceva, la fel am facut si la Cantacuzino.

Drumul spre Rupea a fost unul frumos...nu a fost cel mai scurt, de fapt e posibil sa fi fost cel mai lung...am vrut sa fie interesant...si a fost...cred ca prima si ultima oara...ca de nu-l repara nu mai avem ce cauta pe acolo...adica zona Sercaia - Hoghiz.
Pornirea noastra a fost din Sinaia si am trecut prin Busteni ( castelul Cantacuzino, muzeul Cezar Petrescu, manastirea Caraiman, telecabina spre Babele ), Azuga si Predeal, si fata de cel mai bun drum, am facut stanga spre Paraul Rece inainte de a intra prea mult in Predeal. Am recunoscut zona de la Let's Do It, si am ajuns in Rasnov ( cetatea Rasnov, Dracula Express ). La semnul giratoriu, am stat un pic sa gasit gps-ul ca din pacate nu este indicator spre Codlea ( biserica evanghelica ). Am luat-o spre Zarnesti, dar am cotit inainte de el dreapta, spre Vulcan. M-am bucur ca am ajuns prin Vulcan, si as mai fi mers sa vad biserica fortificata, dar nu am gasit cheia ca sa zic asa. Si am mers mai departe am ajuns in Codlea. Nici acolo nu am gasit intrarea, dar se pare ca era in renovare. Si am plecat mai departe prin Vladeni, Persani, si pe langa Sercaia. De aici drumul devine urat. Trecem prin Parau, Venetia de Jos, cu sora ei Venetia de Sus, in dreapta, iar la Comana aflam ca sunt chestii multe de vizitat ( Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită ). Din pacate eram cam plictisiti si cam tarziu oarecum si nu ne-am dus sa investigam, asa ca am mers mai departe prin Cuciulata, sau de fapt Hoghiz, unde se afla fabrica Lafarge, si trecem pe langa Hoghiz si ajungem la Rupea.


 Drumul cel mai scurt l-am luat la intoarcere...cu o oprire in orasul fara nume...pe care sper sa nu mai trebuiasca sa-l vizitez...vreodata...

No comments:

Post a Comment