Sunday, July 15, 2012

Despre cezariana

Experienta mea cu cezariana este una care se doreste a nu se repeta.
Ma gandesc ca poate ar fi fost mai bine sa nasc natural.
Parerea mea este ca mai intai sa se incerce natural si daca nu se poate se recurge la cezariana. Cel putin 2 fete au vrut natural, dar nu s-a putut si s-a recurs la cezariana.
Mi-a placut la spital ( Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Dr Panait Sarbu ), au renovat, arata frumos si civilizat.
Am ajuns la internari, unde am completat o foaie, am dat analizele. Dupa m-am imbracat cu camasutza pe care ti-o da de la spital, era simplaticutza, mi-e mi-a placut de ea. Si te lasa sa mergi mai departe doar cu un bagaj mic de mana. Am bagat repede intr-o punga o hartie igienica, vata, apa plata de 2 litri, telefonul mobil. Si m-au escortat la sala de nasteri. Acolo am completat niste formulare, despre anestezie, mai nou se face doar locala ( rahie ), si nu generala, si intrebari despre mine.
De acolo am plecat la reanimare unde a venit doctorul anestezist ( doamna Nicolescu, cred ). La reanimare nu ai voie cu telefonul si trebuie sa-l inchizi si il duce intr-o camarutza, ca nu poti sta de vorba acolo.
La un moment dat m-au dus in sala de operatie. Acolo m-au suit pe masa si o asistenta m-a tinut in fata si doctora mi-a facut anestezia. Te doare, dar suportabil, dureaza cateva minute pana termina, si dupa simti o caldura si picioarele incep sa amorteasca. Si cand te roaga sa te intinzi deja nu prea mai poti sa te misti.
Si mi-au pus paravan in fata, mi-au legat mainile, cea dreapta avea perfuzie, cea stanga aparat de tensiune.
Si au inceput sa taie. Eu nu am avut nici o treaba. Daca sunt anesteziata nu simt nimic si poti sa ma tai ca pe un porc. Dupa vreo 15 minute ( cred ) a iesit puiul, mi l-au aratat, avea ceva alb pe el, si dupa au continuat sa ma aranjeze. Si a durat mai mult. Operatia a facut-o doamna doctor Mirela Ranga. Multa lume zice ca nu prea se intereseaza de tine, ca nu prea te baga in seama, este mai rece, dar pe mine nu m-a deranjat.
Preturile la consultatii ( miercurea ) a fost de la 50 lei ( o singura data ), 100 lei, 150 lei, 200 lei ( ultima data ) pana la 250 lei ( penultima data ) pe vizita, acceptabil fata de alti doctori.
Ma tot gandeam sa dau la o parte paravanul sa pot vedea si eu ceva. Spre sfarsit mi-au eliberat mana stanga si ma gandeam ca puteam sa dau paravanul la o parte sa ma uit si eu, dar nu cred ca ar fi apreciat ideea mea, asa ca am asteptat sa termine.
Si dupa ce m-au terminat, a trebuit sa ma transfere de pe masa de operatie pe pat. A fost interesant, la un moment dat vezi cum picioarele tale sunt strambe, dar tu tot ai impresia ca este sunt drepte.
Si m-au dus la pat, si imi tot spuneau sa nu ridic capul ( cred ca iti dadea dureri de cap ). Si am stat in par de la ora 14 cand am ajuns, cu o sonda dragutza care ma ajuta sa elimin urina, pana a doua zi, duminica, pe la 06.30.
Si am stat in pat si am asteptat, sa treaca anestezia. Tot incercam sa misc picioarele, degetele, dar nu am reusit. Pana pe la 19 - 20 a trecut, si am inceput sa pot misca picioarele. Si a inceput si durerea de burta, nu mai stiu exact cand, ca la ciclu, cand te doare burtiza, si cateodata mai si vomiti. Desi am baut doar apa si eram moarta de foame, dupa ce nu mai mancasem de cu o seara inainte de la 19, odata mi-a venit sa vomit.
Si cand m-au vizitat ai mei ( pe la vreo 14 ) cica eram alba la fata.
Si asistentele au fost foarte dragutze, treceau pe la tine, te mai intrebau cum te simti, si imi schimbau perfuziile. Ziua a fost Flori, Mariana si Alexandra, iar de noapte Diana si Ramona. Am avut si una cu glucoza, vreo 5 - 6, cred. Calmant pentru durere cred ca am avut doar la inceput, dupa am incercat sa suport durerea, ca oricum durerea ar fi revenit si calmantul se duce la un moment dat.
Iar cand a venit noaptea mi-au dat si un diazepan ca sa dorm, dar nu s-a prins nimic de mine. Atipeam un pic si dupa ma trezeam. Nu am putut sa dorm, si nu din cauza lui tanti care tipa din cateva minute in cateva minute ca ma doare, ma doare, vreau calmant...nu stiu excat ce procedura a facut, parca ceva cu sterilizare, si avea 3 copii acasa si doarea sa sa duca la ei, dar nu prea avea cum.
Nu am putut sa dorm din cauza ca eu dor pe o parte sau pe burta. Pe burta nu am mai putut din luna treia. Am incercat sa ma mut pe stanga sau dreapta, dar durerea era, totusi, cam mare.
Asa ca am asteptat sa treaca noaptea, iar pe la 06.30 - 06.40 m-au mutat in salon cu alte fete. Si am ajuns si am putut sa ma intorc intr-o parte si am dormit.
Iar mai departe este o alta poveste.



No comments:

Post a Comment