miercuri, 19 septembrie 2012

Veronica Roth - Divergent

Divergent, editura Leda, 2011

In primul rand vreau sa multumesc prietenei prietenei prietenei mele care a avut inspiratia de a cumpara cartea si de a o imprumuta mai departe pana ce a ajuns si la mine. Am o saptamana sa o termin. Nu-i problema ca ma tine puiu ocupata ca sa o termin.

Este dragutza, inca nu am terminat-o, dar imi place si de abia astpet si continuarea. Cica in septembrie apare volumul 2 si la anul volumul 3. Multa astpetare. Din punctul asta de vedere, ma gandeam daca sa incep sa o citesc acuma, sau sa mai astept...

Nu am asteptam, am zis sa mai schimb si eu genu...sa nu ma prostesc numai cu romane de dragoste bestselluri...

http://veronicarothbooks.blogspot.ro/
Un articol foarte interesant :
http://www.elefant.ro/bookmag/veronica-roth-interviu/
CUMPARA


Actiunea este relatata la persoana intai de personajul principal Beatrice Prior. Ea face parte din factiunea Abnegatie.
Atat ea, cat si fratele ei mai mare Caleb au facut 16 ani si trebuie sa-si aleaga factiunea in care isi vor petrece restul vietii.
Intr-un Chicago distopic lumea este impartita in 5 factiuni : Abnegatie, Candoare, Neinfricare, Eruditie si Prietenie.
In cadrul testului de aptitudine Beatrice este asteptata de Tori, din factiunea Neinfricatilor. In urma testului rezultatul lui Beatrice este neconcludent. Tori ii spune ca cel care obtine astfel de rezultate este numit Divergent, Beatrice avand inclinatii egale catre Abnegatie, Neinfricare si Eruditie.
Ajunsa acasa Beatrice se ocupa de masa de seara. Toata familia se aseaza la masa. Tatal ei discuta despre raportul realizat de Jeanine Matthews, Erudita, despre Marcus, colegul lui de servici. Datorita violentei si cruzimii lui Marcus, fiul sau a ales Neinfricarea in locul Abnegatiei. Acum 2 ani Tobias a parasit Abnegatia.
Vine si ziua Ceremoniei Alegerii.
Marcus prezinta ceremonia fiind randul Abnegatiei.
Intr-un cerc sunt 5 boluri : pietre cenusii pentru Abnegatie, apa pentru Eruditie, pamant pentru Prietenie, carbuni aprinsi pentru Neinfricare, sticla pentru Candoare.
Fiecare este strigat, i se da un cutit, se cresteaza in palma si stropeste cu sangele sau bolul factiunii pe care o alege.
Caleb este primul. Alege Eruditie in locul Abnegatiei, iar Beatrice alege Neinfricare.
Beatrice se alatura noviciilor Neinfricati. Prima incercare este sa sara in tren. Beatrice ii urmarea de mult timp pe elevii Neinfricati cum se suiau in tren. Beatrice reuseste, dar un baiat Erudit nu reuseste. Cei care nu trec de initiere devin fara factiune, cersesc sau fac meserii pe care nimeni nu le vrea.
La coborare Beatrice se descurca, dar o fata din Neinfricati nu este la fel de norocoasa. Acolo se intalnesc cu Max unul din liderii Neinfricati. Beatrice este prima care are curajul de a sari de pe acoperis.
Intrebata cum o cheama Beatrice isi alege numele Tris.
Four este instructorul lor. Ei sunt impartiti in cei nascuti Neinfricatii si cei transferati. Tris este singura transferata din Abnegatie, restul sunt din Candoare ( Christina, Al, Peter, Molly, Drew ) si Eruditie ( Edward, Myra, Will ).
Primul stagiu al initierii este condus de Eric, un alt lider al Neinfricatilor. Numai primii 10 clasificati devin Neinfricati, iar din cei nascuti Neinfricati sunt 11 candidati, iar cei transferati 9. Patru novici vor fi eliminati la capatul primul stagiu.
Primul lucru pe care il invata este sa traga cu arma si al doilea lupta corp la corp.
Will isi face un tatuaj. Acolo lucreaza Tori. Pana la urma isi face si Tris un tatuaj.
Al il invinge pe Will. Christina se lupta cu Molly, dar renunta. Atunci Eric o pune sa stea pe parapet 5 minute. A doua zi Molly este invinsa de Edward, iar Beatrice este invinsa de Peter.
In urmatoarea zi Four ii duce la intrarea in oras. Acolo Tris se intalneste cu Robert, fratele lui Susan.

UPDATE
22.03.2014

Apare filmul !!!Intre timp a aparut si partea a patra Four. Inca nu o am.
COMANDA AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu