Monday, January 27, 2014

Frank Herbert & Bill Ransom - Incidentul Iisus

Frank Herbert & Bill Ransom - Incidentul Iisus
editura Nemira, colectia Nautilus, 2006

Seria Pandora
- incidentul Iisus ( The Jesus Incident - 1979 )
- efectul Lazar
- factorul inaltare

Atunci cand am cumparat-o, posibil deja sa fie spre 2 ani, nu am mai gasit decat prima si a doua parte, iar a treia pe nicaieri, asa ca am amanat sa o citesc. Daca imi placea prea mult?! si doream sa aflu cum se termina?!
Acu de Sarbatori am fost pe la Un-Q, si am gasit a treia parte...de fapt el are prima si a treia, ca nu mai gasise partea a doua, asa ca mi-am facut curaj ( e maricica ) si m-am apucat sa o citesc.
Un-Q mi-a spus ca e destul de greoaie si ca el renuntase undeva pe la mijlocul primului volum...asa ca ma cam speriasem...dar, am terminat-o, si destul de repede, cam intr-o saptamana...nu am putut sa ma abtin...am citit ce am citit prin metrou, si in weekend, am terminat-o...si mi-a placut...mult...la fel de mult ca Dune si Fundatia, desi are multe personaje...si nu prea i-am retinut pe toti...si m-am chinuit ceva, ca tot incercam sa retin si sa inteleg cine ce cum...acu sensurile "ascunse" ( filozofice ) tot nu le inteleg...paralele intre religii, si ce mai apare pe acolo...

De abia astept sa termin si celelalte 2 parti, sa vedem ce se mai intampla, desi asa cum m-am obisnuit cu Dune, la urmatoarele parti nu mai sunt aceleasi personaje...ca trec ceva ani...dar...cred...ca o sa fie o "noua" poveste destul de interesanta, si captivanta...

Se pare ca anterior Incidentului Iisus ar mai fi fost o mica carte a lui Frank Herbert, The Void, si se pare ca pe acolo zicea de proiect si plecarea de pe Baza Lunara si crearea navei si etc...asa am inteles din ce am mai citit pe net...acu nu stiu...

Subiectul povestit pe larg este :
Raja Flattery, Preotul - Psihiatru al expeditiei Tau Ceti a contribuit la dezvoltarea unei vaste constiinte artificiale - nava - menite sa conduca omenirea catre stele. Dar nava are alt plan. Raja este trezit din somnul criogenic dupa foarte multi ani, si este trimis de Nava pe planeta Pandora sa comunice cu electroalgele si sa afle cum hotarasc supravetuitorii sa Adore Nava.

Iar en detail :

Raja Flatttery, Preot-Psihiatru ( PP ) este trezit de Nava. El este un Lon ( clona ). Face parte din materialul original, seria de Nave ale Neantului, cu echipaj clonat care erau trimisi de Baza Lunara sa faca rost de informatii. Ei creasera Nava si Nava a plecat spre Tau Ceti. Si dupa ce a creat o planeta locuibila ( Pandora ) le-a cerut sa se hotareasca asupra modului in care O vor Adora.

Morgan Oakes este actualul Preot-Psihiatru ( 50 si ceva de ani ), de origine Med-Teh si primul PP neales de Nava, ci de fostul PP, Emond Kingston. Morgan ii este frica de Nava si crede ca Nava vrea sa-l omoare. Incearca sa reia comunicarea cu mana lui dreapta Jesus Lewis prin capsula implantata in ceafa, dar nu reuseste. Trimeste un mesaj de la Nava ca va trimite la sol un nou Preot-Psihiatru specialist in comunicare pentru a analiza electroalgele.

Theriex impreuna cu alti cloni abandonati incearca sa se ascunda de creaturile Pandorei. Tovarasii lui ii cer sa le povesteasca despre Avata. Grupul este incojurat de Tentaculele Nervoase si Glugile Nemiloase.

Pentru Oakes cea mai veche amintire era intr-o primavara, in Egipt, in orasul Heliopolis, traia cu parintii lui, in anul 6001 de la nasterea Divinului Imhotep si avea 6 ani. Parintii erau in misiune, cei mai buni geneticieni din Imperiu, si pregateau o calatorie spre stele. Isi aducea aminte de un negru ce trecea in fiecare zi pe langa casa lor, si se intreaba cum de ajunsese sa aibe culoarea neagra. Intr-o zi tatal lui i-a zis ca soarele se transforma in nova, si ca nu mai au cum sa controleze caldura, asa ca se gandi ca din cauza soarelui omul acela era negru. Cand avea 10 ani a aflat ca omul care trecea pe langa casa era negru din nastere, dar el ramasese la convingerea sa ca soarele fusese vinovatul. Ii placea sa spuna un neadevar si sa ii convinga pe ceilalti ca este adevarat. Si isi mai aduse aminte ca intr-una din zile negru respectiv a sarit gardul si l-a atins. Dupa care nu l-a mai vazut niciodata.

Raja nu stie daca Nava este Dumnezeu sau Diavolul. Stia ca uneori Nava daca este intrebata raspunde, astfel ca ii pune mai multe intrebari. Nava ii spune ca a dormit mult timp, ca Pamantul si-a incheiat existenta, ca el, Raja este cel mai bun prieten al Navei, ca oamenii nu se pot hotari cum sa o Adore, ca oamenii nu mai exista, ca mai exista doar Navigatorii ( supravietuitorii pieselor celor mai recente, compatibil cu el ) si el este materialul original, un clon. Nava ii mai spune ca Navigatorii au fost pregatiti pentru venirea lui, ca il au pe Sy Murdoch care si-a invatat lectia, pe Hamill, cu o putere extraordinara, ca il au pe batranul Ferry care crede ca orice poate fi cumparat, pe Waela, care merita cea mai mare atentie, pe tanarul poet, Kerro Panille, si pe Hali Eckel care crede ca il doreste pe Kerro.

Kerro studia geologia Pandorei cu ajutorul holo-proiectorului, in cabina de studiu, cand a fost intrerupt de Hali care il cauta pentru o plimbare in Catedrala Copacilor. Kerro era singurul Navigator cu barba. Hali avea un inel in nara stanga, pe care l-a gasit pe jos scapat de un robox. Kerro o refuza inca o data, spunandu-i ca nu este pregatit. Hali este invidioasa pe legatura pe care o are Kerro cu Nava. Kerro ii povesteste unele dintre lucrurile pe care le invata de la Nava.

Sy Murdoch avea grija de Laboratorul Unu la perimetrul Coloniei. Studia si inregistra demonii Pandorei, creaturi ucigase, Glugi Nemiloase, Gheare Napraznice, Aripi Plate, Fusuri, Burlane, Lipitori, pericol mortal pentru colonisti pentru Oakes si Lewis. Doar aerostatele nu erau amenintate. Purtau bolovani ca balast si se plimbau pe planeta.

Kerro ii povesteste lui Hali despre electroalge, si cum crede ca ele ar putea fi constiente, ca pot comunica prin intermediul luminii. Trusa medicala a lui Hali incepu sa sune, si Winslow Ferry ii ceru sa vorbeasca cu Kerro. Ferry il anunta sa vina intr-o ora la el, ca are o misiune pentru el. Inainte de a se desparti Kerro ii mai spuse ca trebuie sa stie sa asculte, sa puna intrebarile potrivite, si ca Nava nu ii vorbeste tot timpul prin codere, ci este o voce clara in capul lui, un pic mai clara decat propria constinta.

Winslow Ferry statea la biroul sau, Rachel Demarest dormind in cabina lui, si visa, beat, la Hali. Ii urmari pe cei doi intrand in Catedrala Copacilor si ii inregistra pentru Lewis si Oakes.

Waela TaoLini statea de paza la postul de observatie pe Pandora. La fel ca algele, aerostatele nu erau comestibile. Algele aveau un efect halucinogen. Si isi aduse aminte de prietenul pe care il pierduse.

Raj accepta rolul pe care Nava doreste sa-l joace si isi ia numele de Raja Toma, Raja pentru origine, iar Toma pentru necredinta.

pagina 78 - va continua -

De unde se poate comanda :
- Libris
- Elefant
- Nemira
- AdevarulShop
- Okian

Alte site-uri despre carte :
http://www.bookblog.ro/sf-fantasy-horror/pandora-incidentul-iisus/
http://ziaruldeiasi.ro/editie-cu-carte/pandora-incidentul-iisus-de-frank-herbert-bill-ransom~ni91at



No comments:

Post a Comment